Forside    Kirkevekst    Data    Lydteknikk    Stikkordliste    Om Meg    Gjestebok    UK.gif

Content management systems (CMS)

Web publisering og administrasjon av hjemmesider

Innholdsadministrasjon

av Jan Einar Visnes Print  
20. aug 2005 21:34

For ikke mange årene siden måtte hver enkelt skrive hjemmesidene sine i et format/språk som heter html-kode. For mange var dette til dels kryptiske koder som gjorde at det var en høy terskel for å lage sine egne hjemmesider.

I det siste årene har det kommet flere og flere programmer som lager disse kodene for deg, og noen kan også kopiere disse filene/dokumentene over til internett serveren for deg, slike programmer som for eksempel FrontPage.

Men i dag finnes det mye gratis programvare som er spesielt skrevet for internett/web servere som gjør at brukere som forfattere og redaktører ikke trenger å bry seg om disse html-kodene, men kan fokusere på det de skal og kan best: å skrive artikler for internettet. Slike systemer er laget for at hjemmesidene kan få mange ulike funksjoner som gjør det enkelt å vedlikeholde sidene og enkelt for besøkende å finne frem på hjemmesidene, med minimalt arbeid og teknisk innsikt for de som skal vedlikeholde sidene.

Programvare for internettservere og hjemmesider, kan deles inn i ulike grupper ut i fra hovedfunksjonaliteten de dekker:

  • Portal / artikkel-administrasjon/cms
  • Weblogg eller blogg
  • Internett-butikk
  • Gruppevare/prosjekt-administrasjonsverktøy
  • Forum
  • E-læring - administrasjon og gjennomføring av internett baserte kurs
  • Bildegalleri og fotoalbum
  • Wiki / leksikon
  • CMS lite - mindre og enklere utgaver av CMS

Enkel teknologi

Siden de fleste som eier eget domene, leier dette fra en internettleverandør eller såkalte web-hotell, er det ikke alltid at man har tilgang til å gjøre endringer på systemet til webhotellet. Noen programvare må installeres av systemansvarlig, andre systemer kan installeres av domene eierne på egen hånd. Men allikevel kan internett-leverandøren være behjelpelig med installasjon og konfigurasjon for å få systemet til å fungere.

Det man skal ha "i bakhodet" når man skal velge system for internett sidene sine, er at systemkravene de ulike programmene har passer overens med det webhotellet kan levere.


For oversikt over ulike systemer henvises til:
http://www.opensourcecms.com/
http://www.cmsmatrix.org/

Den førstnevnte inneholder kun gratis programvare, men den sistnevnte inneholder også kommersielle versjoner, og her kan du sammenligne hvike som helst med hverandre.


Relaterte Artikler:
Anbefalte Artikler:
Andre Artikler:
Google search:
Jan Einar Visnes
Internett/Google
Sponsorer: