Forside    Kirkevekst    Data    Lydteknikk    Stikkordliste    Om Meg    Gjestebok    UK.gif

Nytt lydanlegg i Storsalen Menighet

- Kiva fra L-acoustics

av Jan Einar Visnes Print  
19. okt 2007 01:16

Storsalen Menighet har investert i nytt lydanlegg denne høsten. Det nye anlegget er Kiva fra L-acoustics og ble levert av Scandec Systemer i begynnelsen av oktober i høst (2007).

Foto: L-acousitcs
Kilo - Kiva line array fra L-Acoustics levert av Scandec Systemer.

I sommer har lydteknikker-teamet i Storsalen hatt inne i alt 4 ulike høytaleranlegg til testing, Arcs som også også produseres av L-acoustics, Nexo GeoS-12 og Meyer M1D.

Det gamle annlegget ble kjøpt i 1995, og var blitt både utslitt og utdattert. Tiden var nå inne for å se på et nytt anlegg. Med klarsignal fra styret i Storsalen var det bare å gå i gang med planleggingen av innkjøpet.

Kiva er et line-array høytaler system som er spesielt designet for lovsangsmarkedet - "the house of worship". Med line-array system menes at de er laget som et byggesett for å bedre tilpasses rommet. Flere høytalere rettes mot de som sitter lengst unna. Dette gjør at høytalersystemet ofte får en bananform. Til sammenligning blir det høytalersystemet vi hadde kalt for punktkilde - point-source array, at høytalerkassene blir plassert med samme vinkling mellom høytalerne.

Det vi la vekt på når vi skulle evaluere høytalersystemene var både lydkvalitet, pris og useende. Alle høytalerne vi testet holdt en veldig høy standard og lydteknisk kvalitet, selv om de hadde litt forskjellige karakteristikker. Nexo GeoS-12 utmerket seg med både en tydelig topp og en ryddig mellomtone, men den fysiske størrelsen ble for dominerende i dette rommet.

Kiva utmerket seg på sin side med det vi kaller presence - at lyden opplevdes å komme nermere lytterne. I tillegg var de både små og pene.

Brage Midtsund, Bjarte Solheim, og prosjektleder Jan Einar Visnes har brukt mange dugnadstimer på både prosjektering, testing og innstalering av det nye høytalersystemet. Og de nye høytalerne skuffer så vist ikke. De gir en mye klarere og tydligere definert lyd, i tillegg til at de gir en mye bedre fordeling av god lyd til hele rommet, spesielt til galleriet.

Det morsome er at det er flere som ikke hadde lagt merke til de nye høtalerne, det viser at vi har valgt høytalere som henger veldig diskre i rommet. I tillegg er vi også fornøyde med Scandec Systemer som leverandør og installatør.

Og hvis du lurte på det: de nye forsterkerne LA-4 kan til sammen levere inntil 16 000 watt kontinuerlig ved 4 ohm belastning.

Scandec Systemer skal også levere Kiva høytalersystem til nye Oslo Misjonskirke Betlehem på Abildsø. Det nye bygget skal invies til jul.


Relaterte Artikler:
Eksterne Artikler:
Google search:
Jan Einar Visnes
Internett/Google
Sponsorer: